Pitanje za Srbe

Da li se u Srbiji mogu međunarodne razglednice ubacivati u poštanske sandučiće (ispred pošti ili one stubove na prometnim mestima)? Na vebsajtu Pošte piše da se “sve pošiljke u međunarodnom saobraćaju predaju otvorene”. To bi značilo da se razglednica mora predati u pošti, gde oni obave kao “carinski pregled” i lupe žig ili one odvratne nalepnice ako nisi ušao sa markicama. Jedan poustkroser mi je rekao da je on poslao razglednice iz Srbije u sandučiće i da nisu stigle, ali ja znam da su ljudima stizala pisma iz sandučića. Da li neko zna da li će stići iz sandučića?

Razglednice mogu da se šalju tako, ja ih samo tako i šaljem. Pošiljke koje se predaju otvorene su pisma.
Moj savet je da iz pošte iz koje ti to odgovara, isprobaš slanje ubacivanjem razglednice u sanduče, baš da vidiš da li će da stignu. Ja kada šaljem iz Niša na taj način, sve stiže gde treba. Desilo mi se da sam u Beogradu u sanduče Glavne pošte ubacio 10 razglednica, 5 su stigle na odredište, a 5 nisu. Zato ti predlažem da to “isprobaš” iz svoje pošte. Samo preko poštinog kalkulatora (odaberi državu i čekiraj “avionom”) proveri da li si zalepio markice odgovarajuće vrednosti i napiši nekom uočljivijom bojom AIR MAIL.

Verovatno onda zavisi od veličine pošte - ove manje u Nišu možda to ručno sortiraju pa imaju način da izdvoje međunarodne a ova u Beogradu možda to radi nekako automatski? U svakom slučaju hvala na odgovoru. Pitaću i u pošti kada sledeći put budem išao mada su u mojoj pošti dosta neinformisani o takvim stvarima.

Ja sam iz Beograda i godinama samo tako i šaljem - sama lepim markice i ubacujem u sanduče i razglednice stižu bez problema. Desi se ponekad da nešto ne stigne, ali ne mora da znači da je do naše pošte. Da moram da idem na šalter da pošaljem razglednice, mislim da bih davno odustala od Postcrossinga! :smile:

1 Like

Šta se desi ako pošaljem bez AirMail-a? Jer sam upravo poslao jednu tako :frowning: Da li će stići na odredište? Markice nemaju vrednost za AirMail, a ubacio sam u sanduče :confused:

@chernozorye Koja je zemlja u pitanju?

Nemačka

Stići će površinski, samo će biti malo sporije.
Problem je ako bez airmail pošaljete razglednicu za neku državu za koje mora avionsko slanje. To su obično prekookeanske države npr. SAD, Japan, Australija… Za Evropu nije problem koliko ja znam (eventualno bi Island morao isključivo avionom).

1 Like

Hvala, sad mi je lakše :slight_smile: praznična je razglednica, možda stigne baš u pravo vreme :smiley:

1 Like

U kom smislu problem? Neće se valjda Pošta posebno potruditi da površinska dopisnica putuje brodom do Amerike.

Problem je u smislu da ako dopisnica za neku državu mora da putuje avionski, a poštarina je zalepljena za površinsko slanje, dopisnica neće ni napustiti Srbiju.

Ja sam jednu za SAD predao u pošti i nisu se bunili… Morao bih sad tu opet da pošaljem…

A moglo bi to negde i da piše :neutral_face:

Pa mene bi čudilo da može površinski, više puta su mi u pošti rekli da ne može za SAD drugačije nego avionom

Pa naravno da ne može, neće neko preplivati Atlantik, ali ja sam avionski prevoz više doživljavao kao garanciju da će putovati avionom, a ne propusnicu za avion, tj. ako putuje površinski da mogu da ga pošalju avionom.

Da sam ja na poštinom mestu ja bih napravio seriju video tutorijala za nas rođene u 21. veku gde detaljno objašnjavaju svaki korak poštinih usluga. Mogu reći da je baš teško snaći se kada niko u tvojoj okolini nije ušao u poštu u zadnjoj deceniji.

1 Like

Могу се слати пошиљке за било коју земљу површински (обично) или авионски. Не постоји правило или закон који каже другачије, јер корисник yслуге бира сам врсту услуге. Друга је ствар, нељубазност и незнање неких поштанских радника који тврде другачије. Y том случају, увек можете звати контролора (у свим средњим и великим поштама постоји контролор или више њих) Овде у Крагујевцy у једној пошти су веома нестрyчни и нељубазни, тако да не идем тамо. Ако правилно франкирате маркице y износy који се тражи, неће бити проблема да пошиљке стигну и кад их сами убаците у сандуче. Некада су се све нерегистроване пошиљке за иностранство убацивале директно у сандучиће. То је промењено 1991. због рата, и онда је ‘‘остало’’ тако да ‘‘као морају’’ да се донесу на шалтер ради мерења (нпр. до 20 грама је једна цена, а преко 20 грама па макар било 21 грам одмах важи друга цена. Такав систем слања само оптерећује и компликује слање. У већини земаља света, прописане су димензије пошиљки, као и дебљина истих. То значи, висина, ширина и дебљина (то јест њихов збир) Код нас се и даље мере. Ако имате код куће кухињску вагицy, измерите сами да не буде више од 20 грама, и то је то. То је отприлике 2 или 3 разгледнице у обичној коверти димензија 17 x 12 цм и такве коверте се продају на шалтерима већине пошта. Што се тиче налепница за авион, према међународним правилима, могу да буду на званичном језику државе (и/или) на француском, који је и даље један од званичних језика Међународне поштанске уније која доноси прописе за слање. Нажалост, наша пошта углавним прихвата само она правила која одговарају бирократама у нашим поштама. Од нас самих корисника, зависи колико ћемо дозволити да нас малтретирајy и условљавају ‘‘правилима’’ да чак и обично писмо мора да се преда отворено на шалтерy (претходно чекајући, на пример, са пензионерима на дан исплате пензије, итд итд)

То што корисник услуга хоће да пошаље писмо авионски, уопште не гарантује да ће то писмо заиста путовати авионом, јер за неке државе и не постоје авионски летови, већ све иде површиснки. За огромну већину европских држава, сасвим је свеједно како се шаље, површински или авионски. Нажалост, исто важи и за већину азијских земаља (уз изyзетке типа Јапан и Кина, Кореја, Индонезија) За већину афричких држава, важи исто. Пошиљке се картују само до прве ваздушне луке, а после све иде камионима или возом) То је сигурно тако. Ко год каже другачије не познаје рад међународне размене и поштанског саобраћаја.

То је једна од лажи које често чујемо на шалтерима пошта. Корисник услуге бира услугу. Не може нико да вас натера да шаљете писмо препоручено или авионски , ако ви сами желите да пошаљете писмо обичном нерегистрованом поштом, то јест ‘‘површинcки’’ - таква опција и постоји на сајтy поште, где је истакнута прво основна цена, па онда додатак за авионско слање.

E pa sad. Jel to iz iskustva znaš? Jesu ti stizale površinske razglednice preko atlantika poslate iz sandučića?

I šta znači “frankirati markice”?

Zalepiti markice u vrednosti postarine :slight_smile:

Yбаците пошиљкy (писмо или разгл.) у велико сандуче (загасито црвене боје) које се обично налази испред главне поште у свим градовима широм Србије. Пазите да буде регуларно франкирано, ја често ставим и преко тога, не цепидлачим за 10 динара, све зависи које маркице имам. Може да буде више али није добро да буде мање. У случају да налепите мање маркица, писмо се печатира са два мања печата - то је онда ТЕРЕТНО писмо, ставља се ознака ‘‘Т’’ као и износ недостајуће поштарине у разломку (Нпр. 20/120 значи да је пун износ био 120 али да постоји само 100 динара, то значи да ће прималац писма платити двоструки или троструки износ недостајуће поштарине, зависи од државе до државе, као и да ли је та држава чланица МПУ. Овакви печати су постали реткост код нас, а и у свету, због све мањег обима ‘‘обичне’’ тј. нерегистроване поште, и веома су тражени и цењени код филателиста. Марке купите у блоковима на шалтерима свих већих пошта, тако себи штедите време и живце и не чекате у редовима за 1 једино писмо. Да, ако следите ова једноставна упутства, ваше пошиљке стићи ће свуда по свету, и преко Атлантика и преко Пацифика, свуда.