Досвід друку власних поштівок? Де краще, які характеристики вибирати?

Всім привіт, шановні!

Недавно передивився світлини, які зробив минулого літа в різних куточках українських Карпат, деякі з них мені дуже подобаються, і мені придумалося зробити із них авторські поштівки.
Звісно, я можу просто піти і надрукувати їх на фотопапері, але хотілося б зробити все “по-правильному”, з бланком на звороті і таким іншим. Чи хтось має досвід друку власних поштівок? Порекомендуєте поліграфію? І, благаю, допоможіть розібратися в термінології - окей, я можу погуглити різних виробників різного паперу, але, господи боже, я так заплутався в різних припусках на обріз, і як так у поштівок, згідно з різноманітними сайтами поліграфій, може бути “односторонній друк”, це, типу, без бланку на звороті?

1 Like

Я думаю, що односторонній друк - це лише з одного боку поштівки (без звороту). А вам би бажано на звороті зробити такі лінії, як зазвичай на поштівках, в підписати, локацію фотознімка, ім’я фотографа, можна рік… І т.д.
Цікаво, яка виходить собівартість однієї листівки, і який мінімальний тираж можна зробити?

1 Like

Можу сказати, що доволі розрекламована поліграфія Вольф просить 384 грн. за 10 двосторонніх поштівок стандартного розміру без глянцю. Виходить, одна поштівка - 38.40, і це при тому, що готові я купляю за 15-16 грн. Націнка за відносну не-оптовість? Але ж так багато…

1 Like

Дякую!
Так, я думаю, це через кількість. Чим більший наклад, тим менша собівартість кожної окремої копії.

1 Like

Може має сенс звернутися до якогось магазину листівок, щоб вони видали?
Щойно бачила, що власниця https://www.postcards.in.ua в посткросерській групі на фейсбук питає в учасників, яких тем не вистачає на листівках щоб надрукувати. Карпати серед відповідей також є.

2 Likes

Привіт!
На жаль, це просто біль в нас з поліграфіями, я один раз скористувалась вольфом, зробила односторонній друк листівок зі своїм дизайном та ще два варіанта фото листівок. Дуже затемнили кольори, якість паперу була норм.
В принципі, марка паперу не дуже важлива, щільність треба від 300 гр/м3. Відступи під обріз дійсно у кожної поліграфії свої, але десь від 0,5 см. Якщо на фото якась вежа зі шпилем, який майже у края фото, то краще не друкувати, бо велика вирогідність, що різак обріже частину. Ну тобто треба давати такий дизайн, де при обрізці 3-5 мм з будь-якої сторони картинка не постраждає. Так і зі зворотною стороною, лінії для адреси, під марку та написи повинні бути в 0,5-0,7 мм від краю.

Я думала зробити двосторонній макет а4 та роздрукувати десь на місці на щільному папері, потім розрізати, але це буде коштувати десь 40-50 грн за двосторонній друк, що вийде 20-25 за листівку… ну таке)) Може кольоровий односторонній, а потім ч/б на домашньому зворотньої сторони)

Якщо потрібно буде зробити такий макет, звертайтесь, зроблю безкоштовно, там швидко)

А якщо ви знайдете гарну друкарню, то поділіться досвідом сюди)

2 Likes

Цікава ідея, можна спробувати подати якусь штуку. Плюс, можливо, якісь роялтіз будуть капати? Але не знаю.

В них зазвичай оптовіть від 500, а то й від 1000 шт одної листівки, якщо ви замовили 50-100, та ще різних разом - це смішні для них тиражі, бо запустити станок це скоріше за все велика справа, й для них легше не робити, аніж зробити дешевше. Багато хто навіть відмовляє.

2 Likes