Корисне для новачків й не тільки

Привіт! Побачила, що є проблема в новачків з розумінням вартості відправки поштової картки (чи листа), а поштові оператори не завжди в цьому знаються та, буває, підказують ціни, за які можна було б відправити дві чи навіть три листівки. :scream:

Тому наводжу нижче корисні посилання на сторінку Укрпошти:

Тарифи дивитись “поштова картка” та “лист”; зверніть увагу, що спочатку тарифи по Україні, потім значно нижче можна подивитися тарифи за кордон.

Номінали марок

Які марки обирати
За кордон наразі відправлення листівки без конверта коштує 1$. Не обов’язково клеїти на поштову марку вичерпні номінали в 1$ (це А та Z), можна набрати необхідний 1$ гривневими номіналами. Для цього дивимося актуальний курс НБУ та наклеюємо марки, щоб в сумі виходило неменьше цього курсу. Фактично завжди виходить трішки більше, бо зараз Укрпошта вже не випускає копійкові марки (крім 50 копійок), хоч вони й зазначені у таблиці номіналів.

Наприклад, наразі курс становить 1$=36,5686 грн. То ми маємо наклеїти не меньше цієї суми. Зараз, якщо брати в розрахунок сучасні марки, які випускає Укрпошта, то можна набрати тільки суму в 37 грн й більше. Тобто, наприклад, можна наклеїти марки номіналами F (23 грн) та L (15 грн), чи 2 M (18 грн) та 2 H (0,50 грн). Комбінації можна підібрати різні, можна й наклеїти марки на суму більше 37 грн. Немає різниці чи це художні марки, чи стандартні, чи це їхній мікс (бо буває що художні занадто великі для листівки, тому клеїш одну художню й добираєш стандартними). На марках може бути зазначена не літера, а зразу номінал в гривні. Процедура така сама, просто вам не треба буде пригадувати чи дивитися, який номінал відповідає літері, бо він вже написаний на самій марці.

Так само для листа (чи поштової картки в конверті). Лист залежить від ваги. Дивимося тариф й наклеюєм марки відповідно йому.

ВАЖЛИВО!
Останнім часом Укрпошта випускає й благодійні марки, частина грошей з продажу яких йде у відповідні благодійні організації. В таких марках у номіналі зазначено “Літера + сума благодійного внеску з кожної марки”, наприклад, " F + 8" - вказано на кожній марці з Патроном. Проте марка діє за номіналом вказаної літери, тобто в марках з Патроном - F, це значить одна марка це ТІЛЬКИ 23 грн (а не 23+8=31!). Коли будете використовувати благодійні марки, суму після знака плюс ігноруйте.

‐-------
Тему можна доповнювати тим, що ви вважаєте корисним для новачків. Й не тільки для новачків, наприклад, посиланнями на інтернет магазини листівок чи наліпок. :wink:

8 Likes

Поштові картки можна купити в книжкових магазинах (як інтернет, так й в фізичних), у відділенні Укрпошти, інтернет магазинах, які спеціалізуються на листівках.

Минулого року відкрила для себе інтернет магазин “Листівки для душі”. В них гарний асортимент, а якість неймовірна за таку ціну - картон дуже щільний.

Доповнення переліку:

5 Likes

Спасибі, ShiNeko! Я не зовсім новачок, але багато нового дізналась.
Ви не підкажете, чи варто відправляти картмаксимуми з погашенням без конверту?

1 Like

Можна, якщо надійно марка приклеїна: бачила, як на форумі писали, що подеколи картмаксимум приходить без марки, яка губиться по дорозі. Проте таке саме буває й з марками, які не на лицевій стороні картки, а на зворотній - про них теж писали, що вони відклеюються (бо можливо в більш старих марках вже клей не такий добрий від часу, чи ще щось). В мене ніколи марки не відклеювались.

Що саме вас хвилює: це чи щось інше?

І це теж) Але мене, швидше, тубрує той факт, що на листівці вже є одне погашення (на лицьовій стороні), в моєму випадку - чистотіл з серії “Медоноси” з маркою 4 гривні і погашенням першого дня за 18.08.2017. Той факт, що я ззаду наліплю ще доларову марку, не зіб’є з пантелику працівників сортувального центру? Може, питання наївне, але з картмаксимумами ще не мала справи)

Не зіб’є.) Не знаю, як в Україні, а в деяких странах працівники буває не знают, що лицьову марку не треба погашати, й закреслюють її (буває, що в них не штамп, а просто ручкою чи маркером закреслюють), проте це ніяк не впливає на доставку картки.

1 Like

Дякую, спробую відправити без конверта!

Поділюсь і я своїм досвідом купівлі карток в інтернет-магазинах. Раніше купувала в магазині Золота птаха, але тепер чомусь сайт не грузиться. Можливо, проблема в моєму браузері, бо сайт ніби працює і розсилка на пошту мені приходить.
Дуже сподобався сайт Bee’smail. Я так розумію, це сімейний бізнес, бо автор фото - Андрій Андрєєв, а менеджментом і надсиланням займається Наталія Андрєєва. Дешеві листівки, якість - класна, плюс сподобалось те, що тильна сторона зроблена під зошит в клітинку, зручно писати. І подарунок зробили - листівку, наклейки, мило все запакували.

3 Likes

В мене завантажився сайт без проблем.

Мені на моєму поштовому відділенні сказали, що для міжнародних відправлень можна використовувати виключно літерні марки. Не змогла переконати їх, що це не так. І таке буває :slight_smile:

1 Like

Ну ось. А в мене десь з літа ні з андроїда на телефоні, ні з Гугл хрома на ноуті не грузиться Золота птаха. Принаймні тепер знатиму, що справа в моїх пристроях

Ну, вони хоча б чесно намагалися розібратися :smile: На моєму відділенні просто в ступор впадають, тому ходжу на центральне.
В мене гірше: відправила 4 листівки з марками Banksy F+7 думаючи, що це 30 гривень. Тепер дізналась, що це всього 23 гривні( Виходить, недостатня вартість марок і вони можуть не долетіти…

А можуть і долетіти. Бо, знову ж, на моєму відділенні не всі знають, що додатковий номінал то благодійність.

1 Like

Я так й не розумію, чи марки Червоного Хреста дійсні для пересилання, чи ні - це так прикраса. Відправляла з ними (в мене номіналом 5 грн, по одній наклеювала, щоб добрати до суми) - доїхало, але може не все, бо я точно не пам’ятаю куди що наклеювала, а може те, що не доїхало - не через марки, а просто загубилось.

1 Like

Ого скільки нюансів. Нещодавно по неуважності відправила два конверти з марками на 1 долар замість півтора - і доїхало все! Хоча, здається, трошки довше йшло, ніж зазвичай. Тому буду сподіватися, що цього разу проскочу. Якщо ні - через 100 днів подорожі відправлю нові листівки. Бо незручно перед невинними посткросерами :relieved:

Доброго дня!
З мого досвіду - багато разів відправляв карт-максимуми “as is” - жодних проблем не було. Всі отримали з марками. Попередньо трохи згинав листівку, перевіряв, щоб марка трималася, і підклеював краї, якщо вона починала відходити.
Просив надіслати фото, в якому стані доходили - погашення на лицьвому боці не було, лише на зворотньому, там, де адреса.

3 Likes

З якого це переляку? :slight_smile:
Це має сенс хіба на відправці листа з трек-номером - сума марок має бути еквіваентна 5.2USD - і отут спробуй їх розмістити на стандартному конверті (розміром з листівку) :smiley:
Ось приклади, тут конверт А5-формату, вдвічі більший за листівку - так навіть тут для адреси спробуй місце знайти :slight_smile:



Тобто якщо маленький конверт брати, то там стандартні літерні марки краще підійдуть


Я відправляю з художними марками навіть за 2013-й рік, там номінали 2.50, 4.80… :slight_smile: І все чудово приймається і доходить.
А з України мені приходили листи навіть із марками 1992-го року :flushed: :flushed: - не знаю, як їх прийняли… Там номінал вказаний як 4.00, 5.00… вони б вже недійсними мали вважатися, але тим не менш :slight_smile:

2 Likes

Це ж на них карбованці були, так? :flushed: Може вона в рахунок не йшла, якщо наклеїли сучасними основну суму. А ось якщо тільки 1992 - то цікаво. :thinking:

А як ви відправили з трек-номером? Наклеїли марки, а потім отримали трек-номер на пошті?

В тому й то і загадка для мене :slight_smile: “Сучасними” марками там не вистачало суми, а з оцими “дореформенними” було якраз згідно тарифів…

Це зветься “рекомендоване відправлення”.
Його вартість - 2.7$ (за курсом УкрПошти).
Доставка листа до 50 грамів наземним транспортом коштує 1.5$, але я навіть по Європі зазвичай беру “авіа” за 2,5$. Хоча можна і дешевше.
І бажано уважно дивитися за їхніми діями, бо можуть оформити як “бандероль” за 4.5$ :slight_smile:

Колись був випадок, що за доставку в Польщу хотіли здерти тариф “авіа”. Це зараз, під час війни, коли літаки від нас не літають і найближчий аеропорт в Польщі знаходиться далі від кордону, ніж місто, куди ішов лист. Довелось поставити на місце :slight_smile:

Щодо самої відправки. Так, зазвичай я клею марки на конверт і вже готовий приношу. Звісно, їм хочеться продати мені марки при відправлені, бо за саме оформленні вони нічого не отримують - але ж я їх купував попередньо (може, навіть і в них), тому можна спокійно вказати на те, що ніде в їхніх документах не прописано, що марки обов’язково мають бути придбані в момент надсилання листа.
Для особливо надважких випадків можна набрати гарячу лінію, назвати номер відділення, описати ситуацію - і все одразу змінюється на краще :slight_smile: Проте звісно краще просто їм пояснити, що до чого з посиланням на офіційний сайт. Часом вони самі не знають, як правильно і роблять, як вміють :slight_smile:

Далі.
Оцей “рекомендований” лист вони вносять у систему - ім’я, країна, місто - і потім видають чек із трек-номером, тим самим, що на наклейці (на першому фото вона є). Ну і його вже можна відслідковувати.

1 Like

Дякую, я все це знаю не гірше за вас. Але то не має сенсу, якщо працівники Укрпошти не знають. Ось листівка, яку не прийняли до пересилання:

Сказали: не вистачає 15 грн. Замість марки номіналом 15 грн треба доклеїти L. Довелося з іншого відділення відправляти.