Ταχυδρομικό Ημερολόγιο

Γειά σας. Νομίζω μια δημοσίευση με λίγο χρώμα για τις επίσημες και ανεπίσημες αφίξεις εντός του γραμματοκιβωτίου μας θα ήταν όμορφη και παράλληλα ενδιαφέρουσα προσθήκη στην ελληνική κατηγορία. Όποιος θέλει ας ακολουθήσει.

2 Likes

Την εβδομάδα 10 έως 14 Ιανουαρίου έλαβα 16 συνολικά καρτ ποστάλ:

1 - Official (Γερμανία)
5 - Round Robins (Βέλγιο, 2x Ινδία, 2x Κίνα)
10 - Direct Swaps (Βουλγαρία, 2x Ινδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, 2x Κίνα, Πολωνία, Σλοβενία)

Πιο κάτω μοιράζομαι μερικές από τις κάρτες που έφτασαν και έχουν τις ιδιαιτερότητές τους:

Direct Swap (Ιρλανδία)

Direct Swap (Ινδία)

Direct Swap (Σλοβενία)

Round Robin Ιανουαρίου - Βέλγιο

Direct Swap - Κίνα

Direct Swap - Ινδία

3 Likes

Έλαβα την πρώτη σας κάρτα, σας ευχαριστώ πολύ, έμεινα ευχαριστημένος.
Χαιρετισμούς από την Πορτογαλία.

1 Like

Καλημέρα!
Ωραία ιδέα @Prodromos!
Δυστυχώς στην Αυστραλία που ζω οι κάρτες κάνουν ένα με δύο μήνες για να σταλούν και να έρθουν.
Και γι’αυτο προσπαθώ να κάνω ανταλλαγές.

Σας παραθέτω 2 όμορφες κάρτουλες που έλαβα από έναν φίλο ποστκρόσερ από τον Καναδά. Απεικονίζουν τη λίμνη Λουίζ απά τα καναδέζικα Βραχώδη Όρη το χειμώνα και το καλοκαίρι…

3 Likes

Πολυ ωραια ιδεα… δυστυχως εδω ο ταχυδρμος εχει γινει ειδος υπο εξαφανιση… τελευταια φορα που ηρθε, εφερε αυτη (αν και ηταν για ανταλλαγη που εδινε βαση στην αλλη μερια της καρτας):

σαν ενα περασμα σε αλλο κοσμο!

2 Likes

Εγώ θα έλεγα να δειχνουμε και την πίσω μερια της κάρτας άμα θέλουμε (χωρίς το κείμενο-διεύθυνση φυσικά)
Τι λέτε @Prodromos @melimar ?

δεν ξερω με ολους αυτους τους περιορισμους του postcrossing παντα φοβαμαι οτι θα βρεθει καποια politically correct γερμανιδοβορειοευρωπαια που θα μου βαλει τις φωνες γιατι φαινεται ενα αυτοκολλητο χωρις τη συγκαταθεση του αποστολεα! χαχαχα @agapara εχεις υποψιν τετοιους ανθρωπους;

Η αλήθεια είναι ότι πως το θέμα έχει συζητηθεί πολλάκις εδώ μέσα - και δεν κατέληγε πάντα κάπου, τουλάχιστον όχι αναίμακτα - αλλά νομίζω πως εάν δε φαίνεται το κείμενο και η διεύθυνση είναι οκέι!

2 Likes

O Ταχυδρόμος σήμερα επισκέφθηκε την θυρίδα. Άφησε μια μόλις κάρτα όμως με χώρα προέλευσης τον Καναδά. Απεικονίζει το Herschel Island - τμήμα του Φυσικού πάρκου Qikiqtaruk. Η κάρτα έχει δύο ακόμα ιδιαιτερότητες: Είναι τυπωμένη από τα καναδικά ταχυδρομεία και αποτελεί πιστή αντιγραφή-αποτύπωση γραμματοσήμου σειράς του 2020 κάτω από τον τίτλο From Far and Wide. Ο αποστολέας δεν χρειάστηκε να αγοράσει γραμματόσημο για τα έξοδα αποστολής συμπεριλαμβάνονται στο κόστος της κάρτας. Το λες και μια απειλή για εμάς τους συλλέκτες. Όπως και να έχει ευχαριστώ όσους μέχρι στιγμής μοιράστηκαν εικόνες από τις κάρτες τους ή μπήκαν στον κόπο να συζητήσουν.

3 Likes

Ωραία κάρτα!
Δε νομίζω ότι είναι απειλή.
Είναι απλά λίγο τσιπιά από τον αποστολέα…

Εδώ στην :australia: το κόστος αποστολής για μια κάρτα είναι αρκετά υψηλό (λίγο πιο πάνω από €2) οπότε συμφέρει αρκετά να στείλει κανείς μια προπληρωμένη κάρτα.
Αλλά όποτε το κάνω πάντα βάζω μερικά γράμματοσημα χαμηλής αξίας, έτσι για τη διακόσμηση.

1 Like

DE-113715533

Η Τετάρτη συνήθως είναι ημέρα του ταχυδρόμου οπότε έφτασαν αρκετές κάρτες σήμερα. Ας σταθώ στις δύο γερμανικές που έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Η πρώτη έφτασε από την Λειψία και απεικονίζει ένα βασιλικών προδιαγραφών κτίσμα το Neues Rathaus. Η κάρτα συνοδεύεται και από ένα ιδιαίτερο γραμματόσημο του 2020 που απεικονίζει τον αυλητή του Χάμελιν μια μορφή ίσως από τις πιο γνωστές ανάμεσα σε γερμανικούς θρύλους αλλά και παραμύθια. Ο συγκεκριμένος αυλητής είχε ως επάγγελμα παίζοντας τον αυλό του να καθαρίζει την πόλη από τα ποντίκια. Όταν όμως δεν του πλήρωσαν τα δεδουλευμένα του πολύ απλά απήγαγε τα παιδιά και τα πήρε σε παρεκείμενο βουνό… Αυτά διάβασα στην κάρτα. Το τέλος δεν ξέρω. Η δεύτερη κάρτα εστάλη από το Stade, κοντά στο Αμβούργο. Έχει μια σειρά από φωτογραφίες που μάλλον αν με ρωτάτε θυμίζουν Ολλανδία παρά Γερμανία. Μπορεί και να έχω άδικο. Το γραμματόσημο είναι από σειρά του 2022 όπου το χαρτί παίρνει σχήματα διάφορα. Μια όμορφη σειρά και αλλιώτικη.


2 Likes

@Prodromos πολύ ωραία η κάρτα από τη Λειψία!

Μέσω ενός offer που κάνει, έλαβα 2 ωραίες κάρτες από την Αμερική πριν μερικές βδομάδες.
Πιο συγκεκριμένα ζήτησα κάρτες με πάρκα των ΗΠΑ ή με χιονισμένα τοπία και μου έστειλαν αυτές εδώ.

Η πρώτη είναι το Olympic Park από την πολιτεία της Washington και η 2η δείχνει ένα χιονισμένο τοπίο από την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Επίσης τους ζήτησα 2 συγκεκριμένες σειρές γραμματοσήμων από το USPS που τις είχα βάλει στο μάτι. Γενικά μου αρέσουν πολύ τα μικρά σε μέγεθος αμερικανικά γράμματοσημα.
Η πρώτη έχει θέμα ενδύματα γουέστερν και ή 2η αχυρώνες.

1 Like

Λοιπόν παρακολουθώ αυτό το topic με αμείωτο ενδιαφέρον και νομίζω πως ήρθε η ώρα να συμμετάσχω κι εγώ, αφού σήμερα ξεχώρισα δύο καρτ - ποστάλ από τις πολλές που έφερε ο ταχυδρόμος (έρχεται μία φορά την εβδομάδα - μία, αλλά καλή :laughing:):

Η Piazza Duomo, όχι του Μιλάνου, αλλά των Συρακουσών, με τον Καθεδρικό Ναό της πόλης, ο οποίος αποτελεί και μνημείο της UNESCO.

Και μία κάρτα από την πανέμορφη Βαυαρία, την οποία έχω σκοπό να δείχνω σε όποιον με ρωτάει ποιο είναι το αγαπημένο μου κρατίδιο της Γερμανίας (κανείς, ποτέ).

3 Likes

Μια από τις αλληλογράφους που έχουμε κάνει αρκετές ανταλλαγές μέχρι στιγμής, σήμερα ξαναχτύπησε με μια καρτ ποστάλ που απεικονίζει μια πεταλούδα. Αρκετά όμορφη. Ιδιαίτερο όμως και το γραμματόσημο που χρησιμοποίησε που δένει και με τις δυο σφραγίδες. Το θέμα του γραμματοσήμου: Τα εκατόν χρόνια των κολλητών κατσαρολακίων RIESS.



Η δεύτερη κάρτα από μια ακόμη αλληλογράφο, αυτή τη φορά με καταγωγή από τη Μάλτα. Η κάρτα απεικονίζει τρία παρατηρητήρια (watchtowers). Τα γραμματόσημα που χρησιμοποιήθηκαν απεικονίζουν: άγαλμα από το ναό της πόλης Msida και δρομέα προς τιμήν των Ολυμπιακών Αγώνων του 2021.


1 Like

Αυτά τα Χριστούγεννα έλαβα 2 κάρτες, μία από το κάθε “χωριό του Άη Βασίλη”.
Η πρώτη από το Ροβανιέμι της Φινλανδίας και η 2η από το Santa Claus στην Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Και τα δύο αυτά χωριά θεωρούν ότι αποτελούν την πατρίδα του Άη Βασίλη και κάθε Χριστούγεννα (και όχι μόνο) βγάζουν ειδική ταχυδρομική σφραγίδα. :blush:

2 Likes

Τζακποτ στη σημερινή παραλαβή - τρεις “σπάνιες” χώρες στο γραμματοκιβώτιο!
Αργεντική :argentina: Μπαχρέιν :bahrain: και Καζακστάν :kazakhstan: ! Δυστυχώς καμία τους “official” - όλες ήταν από ανταλλαγή. Αλλά και πάλι ευτυχής η σύμπτωση να έρθουν όλες την ίδια μέρα.

1 Like

Ο ταχυδρόμος σήμερα έφερε δύο επίσημες κάρτες. Η πρώτη έφθασε από την Ουκρανία και είναι λίγο από όλα. Αγάλματα, κτήρια, cult αντικείμενα, οχήματα και άλλα πολλά. Η δεύτερη κάρτα έφθασε αισίως από τη Γερμανία και δείχνει διαφορετικά κτίσματα του Regensburg.


1 Like

Παρασκευή 18/2 και επιτέλους ήρθε ταχυδρομείο! 7 official, 2 private swaps, μια απο φιλη που μένει στα Faroe, και μια αγνώστων στοιχειων που εχω στείλει στο PC να της βρουν το ID!

1 Like

Μερικές κάρτες που έφτασαν χθες και θέλω να μοιραστώ:

Μια κάρτα απ’ τη Μελβούρνη, η οποία ήταν μέσα από ανταλλαγή που επιδίωξα ώστε να μάθω περισσότερα για τις αδελφοποιημένες πόλεις της Θεσσαλονίκης. Η αδελφοποίηση με την Μελβούρνη έγινε στις 19/03/1984.

Σαντιάγο, Χιλή, πάλι από ανταλλαγή. Κάτι που δε γνώριζα μέχρι προσφάτως: στο Σαντιάγο αλλά και γενικότερα στη Χιλή ζουν αρκετά άτομα ελληνικής καταγωγής - αλλά είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός του πληθυσμού.

Η πρώτη κάρτα που λαμβάνω από τη Βόρεια Μακεδονία και πάλι από ανταλλαγή. Αριστερά το φαράγγι Matka και δεξιά ο Σταυρός της Χιλιετίας ( ; ) και ας μου επιτραπεί το σχόλιο, χωρίς καμία διάθεση προσβολής: μου θυμίζει τους γερανούς που στολίζουν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 10 χρόνια για τα έργα του μετρό. Εν τω μεταξύ μην παραξενευτείτε αν τους δείτε κι αυτούς σε καμιά καρτ ποστάλ, εδώ τους φωταγωγούμε κιόλας. Κάποτε μπορεί να γίνουν και μνημείο της UNESCO και να μας ζητάνε ανταλλαγές γι’ αυτούς και μόνο.

Last but not least, ας μιλήσουμε για timing…

2 Likes

Πριν λίγες μέρες χαρηκα πολύ γιατι έλαβα μια πολύ όμορφη κάρτα από μια καλή πεν-παλ μου από την Αυστρία.
Η κάρτα απεικονίζει 2 παλία τραμ της πόλης της Βιέννης τα οποία έχουν προορισμό τις περιοχές “Schlachthausgasse” και “Zentralfriedhof”, δλδ σα να λέμε “Οδός Σφαγείου” και “Κεντρικό Νεκροταφείο”. (μου θυμίζει αυτό το περίφημο δρομολόγιο της Θεσσαλονίκης που κάνει τη διαδρομή Βούλγαρη/Σφαγεία)
Και η λεζάντα λέει αστειευόμενη ότι κάποιοι τερματικοί σταθμοί στη Βιέννη μπορεί να είναι και στην πράξη τερματικοί.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως είναι το γραμματόσημο το οποίο χρησιμοποίησε η φίλη. Όπως θα δείτε είναι υφσμάτινο γραμματόσημο… Τα αυστριακά ταχυδρομεία έχουν βγάλει διάφορα υφασμάτινα γραμματόσημα αλλά αυτό που δείχνει μια μάσκα Covid είναι μάλλον το πιο επίκαιρο…

1 Like