Poštanski službenici i pošatnske marke u Srbiji

Zdravo svima. Da li se i vama dešava da šaljete razglednice u pošti, a da poštanski službenici ne stave poštansku marku na razglednicu nego samo zalepe onu belu nalepnicu (vinjetu) sa podacima o prijemu pošiljke? Zapazio sam da vrlo često ne stave nikakvu marku, a i kad stave neku, njena nominalna vrednost je manja od vrednosti poštarine koju plaćam (recimo stave marku od 30 dinara, a a plaćam poštarinu 75). Ne znam kakva su interna pravila u Pošti po tom pitanju, ali znam kako imamo lepe i raznovrsne poštanske marke i krivo mi je što ih ne stavljaju na dopisnice koje putuju širom sveta. Markice su uz samu sliku sa razglednice takođe lep način da se predstavi naša zemlja. Da ne pominjem trud koji grafički umetnici u JP Srbijamarka ulažu u njihovo dizajniranje - zaslužuju da njihove marke vide ljudi sa svih meridijana.

1 Like

Nažalost, to je uobičajena praksa kod nas već jako dugo, neće niko od šalterskih službenika da se “zamlaćuje” sa markicama… Zato ja već godinama kupujem marke u post shopovima nekoliko većih pošta u Beogradu, pa onda sama zalepim na razglednice i samo ubacim u poštansko sanduče ili eventualno predam na šalteru. Sve stiže bez problema, a mogu da napravim lepu kombinaciju markica. Ne znam da li je na poštama u tvom gradu dostupan neki veći izbor markica, ako nije - uvek možeš da ih naručih sa sajta Pošte (e-filatelija):
https://efilatelija.posta.rs/shop/

3 Likes

Deluje mi da im je izbor markica gotovo nikakac. Najčešće su stavljali redovnu marku Hram Svetog Save od 30 danara jer im je bila na dohvat ruke. Jednom prilikom je službenica izvadila foliju sa tabacima i imala je samo 3 različita tabaka sa koji je mogla stavi marku. Pretpostavljam da je slično stanje i u drugim poštama u Nišu. Hvala na ideji za e-filateliju! Kao kolekcionar sam poručivao sa tog sajta, a nije mi palo na pamet za ovu svrhu.

2 Likes