EUROPA γραμματοσημα

Χρειαζομαι τα φωτα σας… τι ακριβως ειναι τα EUROPA γραμματοσημα κ βασικοτερο, πως τα βρισκει κανεις; (για αρχη τα ελληνικα, υποθετω για των υπολοιπων χωρων μεσω ανταλλαγων)

Ευχαριστω εκ των προτερων για οποια διαφωτιστικη πληροφορια! και συγγνωμη για την απουσια τονων!

There is a certain logo on each stamp it says EUROPA

each year all participating countries issue 1 or 2 stamps

This years theme is endangered species

last year:
https://www.posteurop.org/StampCollections?selectedStampYear=2020&selectedStampCountry=

3 Likes

Κανέναν φιλοτελιστή να βρούμε να μας λύσει την απορία!
Αλλά έως τότε, δες εδώ:

Για τα ελληνικά απ’ το e-shop.

Για των άλλων χωρών δεν ξέρω μήπως εκτός από ανταλλαγές, μπορείς να αγοράσεις κι απ’ το eshop των ταχυδρομείων.

Ναι καταλαβα τι φαση παιζει… μου εξηγησε κ μια κοπελα σε μηνυμα! Ειναι αυτα που εχουν τα αγρια ζωα κ ακυρες τιμες οποτε δεν μπορεις να τα στειλεις σε καρτα…

thanks @pumuckl I understand now which ones we talk about. too bad their price is not for postcards but a lot higher :frowning:

1 Like

this is the link I was looking for…
an overview of all countries and issues for this year:

https://europa-stamps.blogspot.com/

1 Like

Τα γραμματόσημα Europa εκδίδονται από όλες τις χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταχυδρομίων. Παλαιότερα τις δεκαετίες εξήντα και εβδομήντα το σχέδιο στα γραμματόσημα ήταν για όλες τις χώρες κοινό. Σταδιακά αυτό άλλαξε κι έτσι μετά τη δεκαετία του ογδόντα κάθε χώρα έβγαζε ένα ή περισσότερα γραμματόσημα, διαφορετικά κάτω από μια κοινή θεματική. Μάλιστα πρόσφατα αποφασίστηκε να γίνεται ψηφοφορία από συλλέκτες και πολίτες των Ευρωπαϊκών χωρών ώστε να επιλέγεται το πιο ενδιαφέρον σχέδιο καλλιτεχνικά. Για παράδειγμα πέρσι το θέμα ήταν Ταχυδρομικές Διαδρομές στο πέρασμα των Αιώνων ενώ φέτος ήταν Ζώα απειλούμενα υπό εξαφάνιση. Αν δεν κάνω λάθος το 2022 το θέμα θα είναι Μυθικές Αφηγήσεις και Θρύλοι.

3 Likes

Ας μου επιτραπεί να προσθέσω ακόμα δύο περιπτώσεις που μοιάζουν με τα Europa γραμματόσημα. Η πρώτη είναι αυτή της σειράς EuroMed Postal με χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα (Αλγερία, Κροατία, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβυή, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Παλαιστινιακή Αρχή, Πορτογαλία, Ισπανία, Τυνησία, Τουρκία). Φέτος το θέμα ήταν κοσμήματα ενώ πέρσι τοπικό εδέσματα και παραδοσιακά φαγητό. Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που το παρακάνει κάποτε εκδίδοντας τέσσερα γραμματόσημα… Τέλος υπάρχει και η Sepac που περιλαμβάνει μικρά ευρωπαϊκά κράτη όπως η Άλαντ, το Γιβραλτάρ, το Γκέρνσευ, η Νήσος του Ανθρώπου, το Λιχτενστάιν, η Μάλτα, το Βατικανό, τα Νησια Φερόε, η Γροιλανδία, η Ισλανδία, το Τζέρσει, το Λουξεμβούργο και το Πριγκιπάτο του Μονακό. Φέτος έχουν ως κοινό τους θέμα Παλιοί Ιστορικοί Χάρτες. Το ιδιαίτερο με αυτές τις σειρές των μικρών κρατιδιών είναι πως βγαίνουν σε πολυτελή άλμπουμ με τα γραμματόσημα όλων των κρατιδίων… Αυτά τα λίγα ως επιπρόσθετη πληροφόρηση.

4 Likes

Ενθουσιάστηκα ήδη κι ας μη συλλέγω γραμματόσημα! Απ’ τα αγαπημένα μου θέματα.

1 Like

Καλησπέρα .
Τα europa ειναι γραμματόσημα που βγαίνουν κάθε χρόνο από κάθε ευρωπαική χώρα ή και ευρωπαική περιοχή ακόμα ανεξάρτητα από το αν εχει αναγνωριστεί ή όχι. Φερειπείν βγάζει το Κόσοβο και τα κατεχόμενα.

Κάθε χρόνο καθορίζεται ενα θέμα και κάθε χώρα βγάζει μια δική της έκδοση με βάση αυτό το θέμα.
Πολλοί φιλοτελιστές προσπαθούν να συγκεντρώσουν πχ όλα τα γραμματόσημα Europa μιας χρονιάς, από όλες τις χώρες.
Η Ελλάδα βγάζει 2 γραμματόσημα κάθε χρόνο, το ένα πολύ ακριβό και το άλλο πιο φηθνό.

Κατα τ’αλλα δεν έχουν καμία διαφορά μετα υπόλοιπα γραμματόσημα. Ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο να τα βρει κανείς στα κανονικά ταχυδρομεία ΕΛΤΑ.

2 Likes

https://europa-stamps.blogspot.com/